Kuaförlük tarihi MÖ’lere dayanan çok eski bir meslek dalıdır. Kuaför, son trendlere göre saçı müşterinin zevkine ve sosyal yaşam tarzına göre biçimlendiren, boyayan, kesimini ve bakımını yapan kişidir.

Kuaför olmak isteyenlerin; ellerini beceri ve ustalıkla kullanabilen, estetik bakış açısına sahip, saçları değişik şekilde stillendirebilen, renk bilgisine sahip ve renkleri ayırt edebilen, boya – açıcı gibi kimyasal meslekte kullanılan kimyasal maddelere karşı alerjisi olmayan, uzun süre ayakta durabilecek enerjiye sahip, güler yüzlü, sabırlı, müşterilerinin kendinden istediği ihtiyaçlarına karşı duyarlı, iyi iletişim kurmak gibi mesleğin gerektirdiği yeterlilik ve özelliklere sahip olabilmelidir.

Son yıllarda kuaför ve güzellik salonlarının artması bu mesleğe olan ilginin de artmasına sebep olmuştur, yine ilerleyen teknoloji ve trendlerle de gözde meslekler arasında yer almıştır. Bu sebeple kendilerini kuaförlük mesleği yolunda yetiştirip, bu alanda kariyer yapmak isteyenlerin işsiz kalma olasılığı hemen hemen hiç yok gibidir. Meslekte iyi bir gelir elde etmek ve çalışma olanaklarını geliştirmek isteyenler kuaförlük sektöründeki değişimleri takip ederek kendilerini sürekli geliştirmeleri gerekiyor ve yine her geçen gün  gelişen teknoloji ve moda karşısında yetersiz kalmamaları gerekir.

Kuaför kalfalık belgesini mesleki eğitim merkezlerinde  alanlar, MEB’e bağlı  ustalık eğitimi kurslarına devam edip başarıyla bu kursları bitirdikten sonra ustalık belgesi almaya hak kazanırlar. Ustalık belgesine sahip olanlar çırak yetiştirmek üzere iş pedogojisi kurslarına da kayıt olup bitirmeleri durumunda “Usta Öğreticilik” belgesine sahip olurlar ve çıraklık eğitimi verebilirler.

Kuaförlük mesleğinde isimlerini duyurmak isteyenler kendi işyerlerini açabilirler ya da yeni saç modelleri çıkarıp uygulayabilirler. Böylece mesleklerinde bir adım öne çıkabilirler.